Dünya Tatar Birliği 20 Mayıs’ta Antalya’da 1944 Kırım Tatar Sürgünü kurbanlarını anmak için bir gece düzenledi. Organizasyonun lideri Nail Nabiullin şunları söyledi. Sürgünün 79. yıldönümünde yaklaşık 20 kişi Antalya Türk Ocakları binasında bir araya geldi.
Topluluk ilk olarak yönetmenliğini Ahtem Seytablaev’in yaptığı, Kırım Tatar halkının tarihinin bir dönemini konu alan 2013 yapımı tarihi savaş draması “Haitarma” filmini izledi. Film, Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Kırım ÖSSC’de Mayıs 1944’te Kırım Tatarlarının sürgünü sırasında yaşanan gerçek olaylara dayanıyor.
Gecenin organizatörü Nail Nabiullin, 18 Mayıs 1944’te Kırım Tatarlarının sürgün edilmesinin tarihini ve sonuçlarını anlattı. İzleyiciler filmi tartıştı, 79 yıl önceki olaylarla ilgili görüşlerini paylaştı ve bunları mevcut durumla karşılaştırdı. Hep birlikte sürgün kurbanlarını andılar.
Nail Nabiullin’in de açıkladığı gibi, gecenin amacı tehcir kurbanlarını anmak ve dayanışmayı ifade etmekti:
Nabiullin, “Bu zor günde kardeş Kırım Tatar halkına desteğimizi ifade ediyoruz ve hep birlikte 18 Mayıs 1944 sürgünü kurbanlarının anısını onurlandırıyoruz” dedi.
Nail Nabiullin ayrıca, “kelimenin belirli bir anlamıyla sürgünün, Rusya’daki halkların manevi, kültürel imhası olarak sürgünün bugün de devam ettiğini” söyledi:
“Aslında, demokratik kurumların, bağımsız mahkemelerin yokluğu, Tatarca ve diğer dillerin okullardan ve kamusal yaşamdan çıkarılması, federalizmin kalıntılarının ve milli cumhuriyetlerin özgürlüğünün ortadan kaldırılması, gerçek çalışma yerine milliyetlerle ilgilenme görüntüsünün yaratılması, faaliyetlerin taklit edilmesi – tüm bunlar birlikte Rus olmayan halkların gelişiminin imkansızlığına yol açıyor ve doğrudan söylemek gerekirse – bu bir asimilasyon politikası, aslında halkların etnik soykırımıdır. Buna kategorik olarak katılmadığımızı ifade ediyor ve eğitim hakkı da dahil olmak üzere halklara geniş hakların iade edilmesini talep ediyoruz. Bugün, 18 Mayıs’ta bunları konuşmak özellikle önemlidir”- dedi “Azatlyk” lideri Nail Nabiullin.
Gecenin sonunda izleyiciler Tataristan ve Kırım Tatarlarının marşlarını dinlediler ve aynı binada bulunan Tatar kütüphanesi ile tanıştılar. Haber:Hasan ERYİĞİT